Предприемачи в обучението

Ilvelodimaya за нас

Линк към оригинала: https://ilvelodimaya.eu/bulgaria/consulenza-e-formazione-aziendale-da-imprenditori-per-imprenditori/

ФИРМЕНИ КОНСУЛТАЦИИ И ОБУЧЕНИЕ: ОТ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИ

Разговаряме с Анита Върбанова, оперативен мениджър и официален франчайз за България на италианската компания OSM – Open Source Management, която повече от 25 години помага на италиански предприемачи да развиват бизнеса си

Олга Георгиева

Ако не се беше случило и на мен, едва ли щях да повярвам на Анита Върбанова, когато ми каза: „Срещаш OSM първо със сърцето, а след това с логиката.“  Да бъдеш предприемач изисква известна доза лудост, огромно желание да правиш нещо, желание, по-силно от теб и вътрешна свобода, която не ти позволява да постъпиш другояче, дори и да не си 100% подготвен или обучен. Затова понякога се чувстваш много сам. Един ден, докато преглеждах постовете във Фейсбук, попаднах на обява на OSM България, написана по много различен начин от всичко останало. Съобщението беше за нещо конкретно, но това, което дълбоко ме впечатли беше фразата „предприемачи за предприемачи“.

Свързах се с тях и почти веднага се срещнахме с Анита Върбанова и Виктория Парладийска. Историята, която Анита ми разказа, беше още по-завладяваща.

Предприемачи в обучението

„На четирийсетия си рожден ден, а знаете, че точно тази възраст е повратна и човек или остава същият, или коренно променя живота си, срещнах Паоло Руджери.“ Италиански предприемач, мениджър на 26 компании от различни сектори в различни страни по света, международен лектор, автор на книги за предприемачи и мениджъри, основател на компанията за бизнес консултации и обучение OSM – Open Source Management, основател на асоциация с нестопанска цел „Предприемачо, не си сам“. 

Предприемачи в обучението

Анита усеща методологията, екипа и философията на OSM близки до сърцето си и веднага започва да си сътрудничи с тях. В началото разработва фирмените страници на Паоло Руджери и Иван Дзордзето в България, за да стане по-късно оперативен мениджър за България и през ноември 2021 г. да открие една от 5-те официални OSM франчайзинг компании в България (три от тях са в София и две в Пловдив).

„Ние сме група от 800 консултанти в Италия и 7 в България, които се развиват и забавляват заедно, „преследвайки“ мечтите на своите клиенти.“, продължава Анита Върбанова. „Ето как се пресякоха историите на останалите шестима български консултанти с OSM и Паоло Руджери. Пенка Унгурова го „срещна“ в едно такси, чувайки гласа му по радиото. Мария Енева първоначално се записа на обучение, за Славия Иванова OSM e пресечна точка на няколко мечти в една, Любомир Анев се открои измежду 500 кандидати за работа, Виктория Парладийска е човекът, който най-смело се хвърля от години във всичко, а най-новото ни попълнение, Стилияна Стоянова, попадна на наша обява и се върна в България след 10 години живот във Великобритания.“

Анита, разкажете ни как развихте компанията за бизнес консултации OSM в България и какво предлагате на българските мениджъри и предприемачи?

Всеки от нас е отделно юридическо лице, за да сме на 100% в обувките на нашите клиенти. Януари 2022 открихме Mind Business School (MBS) – бизнес училище за предприемачи и мениджъри по образец на MBS Италия, което вече 14 години там, всеки месец събира над 300 собственика на бизнес в една позитивна, надъхваща среда, в която се споделят добри практики и се следва стриктна бизнес методология в посока растеж. Няма начало на учебната година, всеки се присъединява в момент, в който е готов за тази стъпка и започва да учи по индивидуална програма, обграден от силна енергия и смях. Това е, което му трябва на един предприемач – разбиране, практично know-how и подкрепа. Училището е нашето ядро и отличителна черта, около него предстои да изградим още множество проекти за България.

От какви хора е съставен екипът на OSM България?

Всеки има различно образование, професионален път и не се вписва в стандартна длъжностна характеристика. В екипа имаме предприемачи с над 20 г. опит, бивши мениджъри от най-високо ниво от международни компании, „млади“ предприемачи в смисъла на хора, последвали мечтите си последните няколко години. Oбединява ни желанието да усъвършенстваме първо себе си, любопитството ни към механизмите на живота, сензитивността към проблемите на другите, желанието за ефективното им разрешаване. Нашата мисия е да помагаме на другите и като хора, и като собственици на бизнес.

„Променяме света чрез хората“ – това е нашият първи девиз. Всеки има своята „крива, но уникална“ история, това пък е вторият.

Какви трудности срещате?

Същите, с които се среща всеки собственик на бизнес – да намериш правилните хора, да преминеш през процеса на обучение (който при нас е много дълъг и разностранен), да развиваш бизнес, докато изграждаш структура, да пренесеш стандарта на Щаба от Италия, съобразявайки и българската среда. Да запазиш ентусиазма и високото си емоционално състояние, да се погрижиш за себе си и семейството си. Ние сме каквито са и нашите клиенти и това прави „работата“ ни живот, който случваме на максимум.

През декември предстои ваше голямо събитие, ще ни разкажете ли за него?

Обученията на OSM не могат да се обяснят, трябва да се изживеят. Това е една магия, която действа едновременно на ниво душа, сърце и емоция, и заедно с това, бизнес практичността дава спокойствие и вдига „мъглата“ и хаоса, които източват енергията на собствениците на бизнес. В много концентриран вид, нашите събития правят равносметка на миналото, разчистват настоящето, оформят визията на бъдещето и зареждат с гориво за следващата поне 1 година. Хората, които ни се доверят, ще променят живота си. Ако не успеем да отговорим на очакванията, сме поели ангажимент за възстановяване на сумата на билета и специален подарък от нашето know-how.

За повече информация и регистрация за събитието: https://osmbulgaria.com/time-management/