За да расте компанията, развивайте хората

За да расте компанията, развивайте хората

Линк към оригинала: https://ilvelodimaya.eu/far-crescere-le-persone-per-far-crescere-lazienda

ПРЕДПРИЕМАЧИ В ОБУЧЕНИЕТО

ЗА ДА РАСТЕ КОМПАНИЯТА, РАЗВИВАЙТЕ ХОРАТА

Това съветва Иван Дзордзето, предприемач, консултант и треньор, съдружник в OSM – Open Source Management, бизнес консултантска компания, която повече от 25 години помага на италианските фирми да се развиват

Олга Георгиева

Как едно младо момче, което свири на цигулка и работи на рецепция в хотел, стига до върха на водещата компания за консултации на малките и средни предприятия в Италия? Как успява да извърви пътя от консултант до OSM партньор и управляващ директор за Европа, Близкия изток и Съединените щати? Как става международен треньор, който променя живота на хората и разширява техния бизнес?

„Честно казано, понякога и аз се питам.“, признава Иван Дзордзето, съдружник и управляващ директор на OSM Bulgaria, компания за бизнес консултации и обучение, която подкрепя българските предприемачи в разширяването на техния бизнес.

Разговаряме с Иван Дзордзето преди официалното представяне на книгата му “Управление чрез емоции” на български език в София.

Иван, как започна Вашият път с OSM?

Започнах в OSM на 1 ноември 2003 г., когато все още се наричаше по друг начин. Намерих тяхна обява за търсене на сътрудници в интернет, тя ме привлече и когато кликнах върху връзката, се появи въпросник за умения, попълних го. След около месец се свързаха с мен за представяне в компанията, на която отидох. Не разбирах много от това, което трябваше да правя, но все пак реших да продължа, защото имаше нещо, което ме привлече и ме тласна да се задълбоча. Реших да вляза all-in, като напуснах работата си на заплата, която изпълнявах, за да поема пътя на консултант със собствена фирма без фиксиран доход и само с комисионни.

И после: този голям успех. Каква е тайната?

Отговорите, които си дадох, са поредица от компоненти: а) постоянство. Винаги съм бил упорит в решенията си и винаги съм смятал, че ако поема по пътя, думата провал не трябва да се споменава и затова винаги съм вярвал в това, което правя, дори когато нещата не вървят; б) страст. Винаги съм обичал тази работа от първия ден, в който се заех с нея и никога не съм мислил, че ще има нещо, което няма да мога да направя; в) помощ за другите. Една от моите основополагащи ценности е помощта, не само на клиента, но на всяко ниво и на всеки човек, който някога съм срещал; г) емоции. Говоря за това в моята книга, по същество емоциите са тези, които „запалват” хората. Емоцията е тази, която кара хората да действат и винаги съм бил очарован от разбирането на този механизъм. Започнах да го изучавам и експериментирам особено с хората, които виждам най-често. Това ми позволи да разбера как да помагам на другите въз основа на емоционални импулси, които ги тласкат да действат в посока на развитие на способностите.

Как се роди идеята за написването на книгата „Управление чрез емоции”?

Идеята за написването на книгата се роди, когато трябваше  да подготвя презентацията, която изнесох за TED-x Витоша в София на 25 януари 2020 г. По време на подготовката на речта си открих, че моята история може да се превърне в книга и човекът, който ме насърчи за това беше Aнита Върбанова, една от нашите сътруднички, която по-късно стана партньор във франчайзинга в София. Когато все още работех в хотела в Йезоло (моят роден град), никога не бях си представял, че ще напиша книга и никога не бях си и представял да я преведа на български. Достигането до TED-x благодарение на емоционалния тласък на Анита ме накара да я напиша и публикувам на италиански и на български.

В книгата си говорите как вдъхновяването на хората и свързването с тях водят екипа към успех. Кои са ключовите елементи на това вдъхновение?

Елементите са 4: мотивация, намерение, вяра и емоция. Чрез тези четири елемента е възможно да водим сътрудниците си към успех, те са елементи, които съм приложил въз основа на директен личен опит през тези 20 години опит, натрупан в областта, и които днес ми позволяват да изграждам групи от мотивирани и продуктивни хора.

Какви разлики в бизнеса забелязахте между Италия и България?

Мога да кажа, че бизнес пейзажът по отношение на малкия и среден италиански и български бизнес е сходен. Фирмите имат голям потенциал за разширяване и растеж, а продуктите и услугите, които предлагат на пазара, са с голяма стойност. Съществуват обаче обективни трудности: смяната на поколенията, намирането на подходящите кадри и най-вече трудност в процеса на делегиране поради известно недоверие към работата на сътрудниците. Но с правилните умения и правилните съвети за разкриване на потенциала, всяка от италианските и българските компании е в състояние да постигне всяка цел, която си постави. Ние от OSM се ангажираме с това всеки ден.

Вашият съвет към предприемачите за справяне с неочаквани промени?

Моят съвет е да вярвате в себе си и в потенциала на вашите хора и вашата компания, винаги да бъдете упорити и ако ситуацията стане малко заплетена, да си поставите по-големи и по-предизвикателни цели и ще видите, че проблемите ще изчезнат като на магия.

www.ivanzorzetto.com

www.facebook.com/IvanZorzettoOfficial