КОЛКО СТРУВА НА ЕДНА КОМПАНИЯ ДА НЯМА ЖЕНИ НА ВЪРХА?

КОЛКО СТРУВА НА ЕДНА КОМПАНИЯ  ДА НЯМА ЖЕНИ НА ВЪРХА?

Линк към оригинала: https://imprenditore.info/quanto-costa-a-unazienda-non-avere-donne-al-vertice-unintervista-a-paolo-ruggeri/

Интервю с Паоло Руджери

Когато говорим за бизнес, често се фокусираме предимно върху мъжете. Всъщност, още има много компании, в които решенията се взимат единствено от мъже, а жените са отстрани.

Клишето за секретарката, която носи кафе на шефа, обаче е нещо, което (слава Богу) днес кара повечето хора да се отвращават. Все още, обаче, има такива, които не са осъзнали, че времената са се променили коренно.

Но какви са истинските предимства от участието на жени в управителния съвет? Какви са рисковете за компания, в която липсват жени на върха? Колко възможности, ресурси и пари пропуска една компания, ако не интегрира женски мениджмънт?

Компаниите на Паоло Руджери: жени на върха!

Разговаряме с Паоло Руджери, съосновател на OSM, сериен предприемач и ментор.

Начело на компаниите му не липсват жени, всъщност може да се каже, че те са мнозинство, в рязък контраст с останалите големи компании. Всъщност много често в дружествата на Паоло Руджери откриваме жени, често майки, които заемат ръководни постове, управляват деликатни отношения с клиенти и сътрудници, както и координират всички операции.

„Според мен компания, в която днес няма жени на ключови позиции, е компания, която застрашава бъдещето си. Фирмите, в които решенията се вземат само и единствено от мъже, са обречени да загинат.

Като предприемач и консултант, в кариерата си съм имал привилегията да общувам с хиляди хора, които правят бизнес и мога да ви уверя, че едно от най-важните неща, които съм научил с течение на времето, е, че управление без жени неизбежно първо ще експлодира.“

Така директно започва откровената реч на Руджери за женското лидерство.

Но защо ръководство, съставено от жени, е гаранция за бъдещето на нашите компании?

Жените на ключови корпоративни позиции са гаранция за бъдещето на вашата компания.

„Липсата на жени на ключови длъжности със стратегическа отговорност е изключителна грешка. Ако погледнете, компаниите, в които все още има само мъже на ръководни позиции, по-трудно привличат хора от по-младото поколение и по-трудно създават в организациите си добродетелна система на меритокрация и личностно израстване.

След пет или десет години тези компании вече няма да бъдат привлекателни за пазара, ще бъдат по-малко привлекателни за кандидатите и по-малко склонни към иновации и промени. Бъдещето ни все повече ще изисква от нас да бъдем опитни слушатели, опитни междукултурни посредници, опитни комуникатори. Утре ще трябва да се превърнем в търсачи на таланти и добри тълкуватели на емоциите (нашите собствени и на другите).

Тези способности ще бъдат решаващи за успеха. Жените, преди всички останали, са ги развили, като са разказвали на хората за себе си, изслушвали са се една друга и са се съобразявали с мнозина, които вместо това са искали само да ги държат „на мястото им.“

КОЛКО СТРУВА НА ЕДНА КОМПАНИЯ  ДА НЯМА ЖЕНИ НА ВЪРХА?

Устойчивост, взаимоотношения, емоции, разнообразие и преживявания – елементите, които ще позволят на компанията ви да процъфтява в бъдеще!

„Тези, които все още не са осъзнали бъдещето на тази динамика, ръководят своите компании с мисловни парадигми, закотвени в миналото, и със сигурност не предприемат действия, насочени към бъдещето, за да създадат голям просперитет около себе си.“

Какви, обаче, са характеристиките на една компания с женско ръководство?

„На първо място е меритокрацията. Там, където няма меритокрация, няма жени на върха. Причината е проста. Уви, все още има много предразсъдъци, които значително ограничават кариерния път на жените. Ами ако тя иска да има деца? Ами ако няма достатъчно време, което да посвети на компанията? Ами ако се занимава с твърде много неща извън работата? Ами ако е твърде „крехка“ или твърде „добра“, за да държи пръста си на пулса? И т.н.

Тези, които разсъждават по този начин, го правят, защото все още не са подредили някои важни неща в бизнеса си. Вероятно:

  1. те не разполагат със статистика за всяка роля;
  2. организационната им схема не съдържа ред на ръководителите за всеки отдел;
  3. все още нямат създен текущ процес на подбор на персонала;
  4. нямат създаден кариерен план за своите ресурси с възнаграждения и стимули.

Нещо повече, мога да гарантирам, че жените (още повече, ако имат семейства) знаят неща за управлението на времето и оптимизирането на процесите, които мъжете дори не биха могли да си представят.

Не става въпрос за розови квоти, а за осезаеми резултати!

„В една добродетелна организационна система жените печелят, те не могат да направят почти нищо. Тяхната социална история ги е втвърдила. За да бъде „добра“, жената трябва да работи много по-усилено от колега, именно защото знае, че трябва да се бори със стигмата. Това, което може да премахне тези допълнителни усилия, е справедлива и равноправна система за възнаграждение и контрол на изпълнението.

Когато се замислям за различните си компании, си давам сметка, че ако не бях дал на толкова много от служителките си възможност да развиват кариерата си по структуриран и меритократичен начин, растежът и разрастването, които преживях през последните години, със сигурност щяха да бъдат много по-бавни и мъчителни. Всъщност има няколко жени, които сега заемат ключови позиции в OSM и които са направили голяма разлика за мен както от човешка, така и от предприемаческа гледна точка.

Жени, които се гордеят с работата си, успяват и са свободни да бъдат себе си.

Сред тях си спомням Анна Марас, един от пионерите, които започнаха големия ни растеж, като поеха отговорността за първия франчайз. Сандра Горачи, която направи възможна толкова обширна и широко разпространена мрежа от партньори в цялата страна. Барбара Катани, която с течение на времето превърна всеки клиент в идеален съюзник. Саманта Марзуло, която с Guru Jobs имаше силата да направи революция в начина на проучване и подбор на персонал в Италия.

Да не говорим за Нина Якуцо, без която кой знае колко пари щяхме да загубим или да изхвърлим, ако не беше станала финансов директор на толкова много компании в групата, Михаела Гариболди, изключителен консултант, продавач и мениджър, която винаги беше до мен дори в най-трудните моменти. Елизабета Комите, която успя да запази и разшири нашето училище по мениджмънт MBS дори по време на пандемията, когато обучението беше непрактично, а често и невъзможно“.

Добродетелни модели за подражание за всички момичета и млади жени от новото хилядолетие.

„В групата има и много други мениджъри, които правят разликата за много от нашите клиенти и служители. Дълбоко съм им благодарен за техния изключителен ежедневен принос. Имената им заслужават много повече място от една статия, но те са се запечатали много добре в ума и сърцето ми. Всички наши мениджъри са жени, които са се утвърдили благодарение на своята голяма решителност, отдаденост, страст и страхотна способност да управляват, дори най-сложните и деликатни взаимоотношения.

Надявам се, че докато четете написаното от мен, можете да почерпите вдъхновение от тези жени, от безкрайната им воля да променят нещата, от това, че никога не се отказват, дори пред лицето на най-тежките препятствия. Тяхната издръжливост, сила на духа и чувствителност са безценни.

Всеки предприемач, който би оставил този потенциал да се изплъзне заради архаични идеи и анахронични предразсъдъци, би бил истински глупак! Жените представляват онази добавена стойност, която един собственик трябва безумно и обсебващо да търси, за да може наистина да промени целевия си пазар, да окаже положително въздействие върху обществото и да положи основите на едно по-добро бъдеще.“

Можете да промените света!

„Скъпа читателко, знай, че ако пожелаеш, можеш не само да постигнеш кариерата на мечтите си, но и да станеш символ на възможността за розово и благополучно бъдеще за още много жени като теб!“

БЪДЕЩЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЕТО Е ЖЕНА.

А вие със сигурност играете много важна роля.

Продължавайте да се борите за мечтите си: можете да промените света!

Благодарим ви за вашия принос!