ОТ ПИЦАР ДО ПРЕДПРИЕМАЧ ЗА 7 ГОДИНИ: ИДЕИТЕ НА ОЛИНДО КРЕН ЗА МИЛИОНЕРИТЕ

ОТ ПИЦАР ДО ПРЕДПРИЕМАЧ ЗА 7 ГОДИНИ: ИДЕИТЕ НА ОЛИНДО КРЕН ЗА МИЛИОНЕРИТЕ

Линк към оригинала: https://imprenditore.info/da-pizzaiolo-a-imprenditore-in-7-anni-le-idee-da-milionario-di-olindo-cren/

Кои са идеите на милионерите, които карат един обикновен човек да стане успешен предприемач?

Представяме ви Олиндо Крен, бизнесмен в ресторантьорския бизнес и лектор в MBS, който само за няколко години се превръща от производител на пици в предприемач.

Израснал без баща си и в приемна грижа до десетгодишна възраст, той се сблъсква с много предизвикателства. Започва да работи като мияч на чинии, когато е само на 12 години, и в желанието си да се научи от най-добрите как се прави пица, работи безплатно. Едва на 16 години се връща на първото място, където е работил, и започва кариерата си в пицарията.

Но амбицията му не спира дотук.

На 23-годишна възраст отваря първия си ресторант и започва да изгражда империята си в сферата на ресторантьорството. Въпреки трудностите, включително пандемията, която силно засяга неговия бранш, Крен не се отказва. Въпреки че по това време оборотът на бизнеса му спада от 8 млн. на 4,5 млн. евро, той демонстрира изключителна устойчивост и предприемачески умения, като през 2023 удвоява успеха на бизнеса си до впечатляващите 17 млн. евро от осем дейности.

Историята на Олиндо Крен е нагледен пример за това как решителността, упоритата работа и устойчивостта са ключът към предприемаческия успех. Изследвайки неговото пътешествие, можем да научим ценни уроци за това как да превърнем предизвикателствата във възможности и да реализираме предприемаческите си мечти.

Коя беше бизнес идеята, която ви доведе до успех и икономическа реализация?

Идеята, която ме доведе до успеха, се роди от необходимост. След като загубих работата си и останах без финансова подкрепа, осъзнах, че трябва да действам. Реших да инвестирам в себе си, в предприемаческите си умения.

С подкрепата на един партньор решихме да поемем един клуб, като дори изплатихме дълговете на стария собственик. Не беше лесно, но само за 12 месеца успяхме да удвоим оборота.

Не спрях дотук. Опитах се да разширя бизнеса си, но също така допуснах и грешки. Особено в организацията, не можех да делегирам, централизирах всичко. Така че откриването на втори обект доведе до 40% загуба на оборота на първия. Но вместо да се отчайвам, продължих да търся нови възможности.

Когато видях възможността да инвестирам в една сладоледена зала в крайбрежната зона и да я превърна в ресторант и пицария, реших да рискувам. И това беше печеливш ход. Само за пет месеца оборотът нарасна в геометрична прогресия и от един милиард лири по онова време с две дейности стигнах до печалба от над 2 милиона евро с една дейност.

Какви бяха основните пречки, с които се сблъскахте при реализирането на тази идея, и как ги преодоляхте?

Често се сблъсквах със ситуации, в които ми се налагаше да работя с по-възрастни предприемачи, които бяха в процес на смяна на поколенията. Това представляваше предизвикателство, защото те имаха различни идеи от моите и различен подход към бизнеса. Но ми доставяше удоволствие да науча много от тях, да ги изслушвам и да сравнявам опита им.

И от тези инвестиции се появиха някои много добри възможности. Така се случи, че поех предприятия с оборот от 900 000 евро, който успях да увелича до почти 3 милиона евро.

Друга трудност, с която се сблъскват много предприемачи, е свързана с финансовите възможности. Научих се да изграждам финансов авторитет чрез солидни връзки и надеждни партньорства, а това беше от съществено значение, за да преодолея трудностите и да получа необходимата подкрепа, за да развия бизнеса си.

ОТ ПИЦАР ДО ПРЕДПРИЕМАЧ ЗА 7 ГОДИНИ: ИДЕИТЕ НА ОЛИНДО КРЕН ЗА МИЛИОНЕРИТЕ

Кои бяха успешните действия, които ви доведоха до бизнес за милиони?

На първо място, отношението ми към проблемите. Научих се да гледам на трудностите като на възможности за растеж и усъвършенстване. Винаги, когато се сблъсквах с пречки или трудности, се опитвах да използвам скритите възможности и да ги превърна в предимства за моя бизнес.

На второ място, осъзнах колко е важно да делегирам отговорности и да включвам екипа си в бизнес решенията. Редовно организирахме вътрешни обучения, като включвахме предните линии и заедно разработвахме стратегии за постигане на бизнес целите ни. Това създаде климат на доверие и мотивация, което позволи на бизнеса ни да се разраства и просперира с течение на времето.

Какъв е съветът ви към начинаещите предприемачи, които търсят идеи за милионери?

Първото нещо е: наистина да вярвате в това, което искате да постигнете. Трябва да сте абсолютно убедени в проекта си и да приемате за даденост, че успехът вече е ваш.

След това се научете да гледате на всяка трудност като на възможност за развитие. Предизвикателствата не трябва да ви плашат, но трябва да ги посрещате със смелост и решителност.

И накрая, най-важното: винаги се стремете към растеж, а не към поддържане. Нагласата за поддържане може да доведе до застой, докато амбицията за постоянно израстване е това, което ще ви донесе успех.

Наскоро създадох стартъп, посветен на развитието на нов бизнес. Избрах да включа някои от хората, които са допринесли за моя успех до момента, но също така реших да делегирам отговорности и да създам съвет на директорите. Моята цел е да седя на тази маса и да си сътруднича с останалите членове, а не да бъда главен изпълнителен директор. Искам да постигна оборот от 50 милиона през следващите 10 години и съм убеден, че като работим заедно, можем да го постигнем.

Заключение

В завладяващата история на Олиндо Крен откриваме история на страст и решителност, която вдъхновява всеки предприемач.

Животът на Олиндо не е бил лесен, но той не позволява на нищо да го спре. Всяка трудност е била възможност за него да се развива, трамплин за достигане на нови висоти. Историята на Олиндо Крен ни напомня, че успехът не е само въпрос на късмет, а на страст и отдаденост, както и на правилна нагласа.

Със смелостта да мечтае за големи неща и с решимостта да се бори за целите си всеки предприемач може да превърне мечтите си в милионерска реалност.